Däcktryck | Tirendo.se

Däcktryck

Däcktryck - Allt du behöver veta lufttryck och bar

Är du en av många bilister som glömmer att kolla däcktrycket med jämna mellanrum? Det är rekommenderat att kontrollera lufttrycket i däcken en gång i månaden och speciellt inför en lång resa. Regelbunden kontroll av lufttrycket i bildäck är det första som man bör göra för att köra miljövänligt, eftersom för lågt däcktryck ger högre bränsleförbrukning och mer slitage på däcket.

Lufttryck påverkar ditt fordon

Däcket är den enda kontakten mellan fordonet och vägen, därför måste det alltid vara i perfekt skick. Om det är felaktigt lufttryck i däcket minskar det hållbarheten och försämrar däckets egenskaper. Om man kör så länge kan det till slut bli att sidorväggarna slits hårdare för att kunna bära uppe fordonet och därmed värms däcket upp snabbare och sliter bort profilmönstret. Om däcktrycket är för högt, blir slitage på däcket ojämt och förbrukas därmed snabbare. Det bli extra mycket slitage i mitten på däckets slitbana.

Rätt däcktryck - Var finner jag informationen?

Det optimala däcktrycket beror på vad du har för fordon och vilken däckdimension som du använder. Det finns flera sätt att ta reda på vilket däcktryck som du bör ha i däcket. Det finns i instruktionsboken eller i registreringsbeviset, men finns ofta och på insidan av tanklocket på bilen. De flesta däck har också information på sidoväggen där värdet anges för vad som är lämpligt däcktryck i däcket. Du kan enkelt kontrollera däcktrycket på de flesta bensinstationer. Du behöver bara fästa pumpen till däcket och sedan läsa av mätarinstrumentet som visar hur många bar det är i däcket. Var noga med att kontrollera att fästet sitter ordentligt. Om du har för lågt däcktryck, ska du fylla det försiktigt i omgångar för att få rätt tryck.

Däcktrycket ska helst justeras när däcket är kallt, det vill säga man ska inte har kört längre sträckor med det precis innan man kontrollerar trycket. Det är okej att köra cirka 3 kilometer med måttlig hastighet innan kontrollen, men om man kör längre ger hettan en felaktig mätning av däcktrycket. Temperaturen påverkar däcktrycket, sjunker temperaturen med 10 ˚C minskar också lufttrycket i däcken med cirka 0,1 bar. Det är alltså viktigt att kontrollera vinterdäck när det sker stora temperaturskillnader under vintern.

En bra investering för bilägare är däcktryckmätare som gör att du kan kontrollera trycket i däcken hemma utan att behöva köra någonstans.

Justera däcktrycket

Däcktryck förändras vid användning, om du ska göra en längre resa bör du justera däcktrycket med 0,3 bar högre än normalt. Detta krävs eftersom det blir en längre tid som däcket exponeras av extra bagage och vikt.

Den rekommenderade däcktrycket som anges i instruktionsboken, bör ses som ett minimivärde och därför bör du ha mellan 10-15 procent mer än vad som anges där. Glömm inte heller att kontrollera däcktrycket på reservdäcket för när det behövs har det ofta varit bortglömt under en längre tid och saknar rätt däcktryck. Behöver du nya däck? Tirendo har däcken som passar dig och din plånbok.

Testa konfiguratorn för att finna dina drömdäck. Det är enkelt att köpa däck online.Vi användar cookies. Vid bruk av websidan samtycker du med deras användning.
OK