Vinterdäck test | Tirendo.se

Vinterdäck test

Vinterdäck test - Hitta testvinnaren inför vintern

Varje år inträffar det massor med trafikolyckor därför att fordon har otillräckliga däck. I Sverige är det lag på att alla fordon som körs på svenska vägar ska ha godkända vinterdäck under perioden 1 december till och med den 31 mars när vinterväglag råder. Den svenska vintern kan vara extremt tuff och ofta är det snö och is på vägbanan under vinterhalvåret, därför är det också möjligt att använda vinterdäck med dubb i Sverige. Detta är förbjudet i stora delar av Europa, och därför ska man ha det också i åtanke när man väljer vinterdäck. Många odubbade vinterdäck är tillverkade för det centraleuropeiska klimatet och inte för de hårda vintrar som ofta råder i stora delar av Norden.

M+S-märkningen finns bara på vinterdäck. I Sverige krävs det att odubbade vinterdäck har minst 3 millimeter i mönsterdjup. Det medför en risk för dig, dina passagerare och medtrafikanter om du ger dig ut i trafiken med dåliga däck. Ta hjälp av vinterdäck test för att välja de däck som lämpar sig för din körstil.

ADACs vinterdäck test är bland de mest populära däcktesten i Europa och oftast används dessa som referenspunkt när kvalitén av vinterdäck ska sättas. Välj din vinnare bland vinterdäck testet!

Utförandet av vinterdäck test

ADAC, bilägarnas organisation i Tyskland, genomför omfattande vinterdäck test inför varje säsong. Årets vinterdäck test innehöll 37 däckmodeller och kontrollen görs på olika däckdimensioner. Förutom att testa däcken på snö, våta och torra vägar utförs också kontroller av fäste och bromsegenskaper på isiga vägar. I testresultaten bedöms också komfort, däckljud, vägljud, bränsleförbrukning och slitage. I vinterdäck testet för dimensionen 205/55 R16H används en VW Polo som testbil. ADAC utför också däcktest för sommardäck.

Autobilds vinterdäck test är det mest omfattande i antalat däckmodeller som testas. De testar lämpligheten på 42 modeller på snö, väta och torrt underlag, samt bromssträckor, vattenplaning och kurvtagning. I Autobilds vinterdäck test mäts också hållbarheten och rullmotståndet på däcken.

Auto Motor & Sport genomför vinterdäck test i Finland och där testar de 13 däck på olika underlag. Däcken testas på snö, väta och torrt underlag och som testbil används en Mercedes-bil från B-klassen. I varje test får det bästa däcket högst poäng.

Vinnarna i vinterdäck testet

Dunlop SP Winter Sport 4D
Dunlop Sp Winter Sport 4D

Dunlop SP Winter Sport 4D har testats i ADACs vinterdäck test i dimensionen 205/55 R16 och bedömmer framförallt att däcket har goda kvalitéer på torra vägar.

Autobild har testat däcket i dimensionen 225/45 R17 och har bedömt att däcket fungerar mycket bra på snö och godkänt på torra och våta vägar. Speciellt imponerade verkar 4D-lamellerna vara som förhindrar vattenplaning.

Auto Motor & Sport berömmer Dunlop SP Winter Sport 4D (205/55 R16) för bra grepp vid körning på våt väg.


Visa Dunlop Sp Winter Sport 4D
Michelin Alpin A4
Michelin Alpin A4

Michelin Alpin A4 i dimensionen 205/55 R16 har god styrförmåga och bra väghållning på våta och torra vägar, enligt Autobild.

Auto Motor & Sport gav Michelin Alpin A4 goda omdömen för däckets låga rullmotstånd och för den speciella gummiblandning som ger bra grepp i snö.


Visa Michelin Alpin A4
Goodyear Ultra Grip 8
Goodyear Ultra Grip 8

I ADACs vinterdäck test får Goodyear Ultra Grip 8 högsta betyg i köregenskaper på våt väg och godkänt i körning på snö. I testet användes dimensionen 205/55 R16. Däcket har bra skydd mot vattenplaning.

Auto Motor & Sport (205/55 R16) lovordar Goodyear Ultra Grip 8 för dess förmåga att ge bra grepp. Däcket ger stabil och bekväm körning i alla väder.


Visa Goodyear Ultra Grip 8
Dunlop SP Winter Sport 4D
Nokian WR D3

ADACs vinterdäck test (205/55 R16) visar på att Nokian WR D3 ger god körsäkerhet och har väldigt balanserade och mångsidiga egenskaper.

Auto Motor & Sport lyfte fram Nokian WR D3 för dess höga körsäkerhet på torr väg. Anledning är slitbanans utformning som har kanter för att förbättra fästet.


Visa Nokian WR D3
Continental ContiWinterContact TS 850
Continental ContiWinterContact TS 850

Continental ContiWinterContact TS 850 fick bra betyg av ADAC på både snö och delvis is. Däcket rekommenderas också för att det har låg bränsleförbrukning och är hållbart. ADAC testade däcket i dimensionen 205/55 R16.

Autobild gav ContiWinterContact TS 850 goda egenskaper vid användning på snö och tyckte att däcket var godkänt på våt och torr väg. Däcket ska också ha kort bromssträcka på alla vinterunderlag och minimerar risken för vattenplaning.


Visa ContiWinterContact TS 850