Däckdimensioner | Tirendo.se

Däckdimensioner

Däckdimensioner - Hur väljer man rätt däck?

När man väljer däck till sin bil är det lätt att falla för däckets snabba utseende eller däckmärkets motorsporthistoria, men det viktigaste är att däcket har rätt storlek – att däckdimensionen passar fälgarna de ska monteras på. Vi kommer här nedan redogöra för hur man ska tolka däckmåtten samt vart man kan finna dem. Trevlig läsning!

Välj rätt däck

Det första och enklaste alternativet är att se på däcken som är monterade på bilen idag. Vilka däckmått har dem? På så sätt kan man beställa samma storlek på däcken och vara säker på att dem passar. Det är viktigt att man väljer däck som är brukbara för säsongen de ska användas för, kör aldrig med sommardäck när det råder vinterväglag.

I registreringsbeviset

All information som man behöver om sitt fordon finns i registreringsbeviset. Där specificeras flera tekniska uppgifter om fordonet, inkluderat uppgifter om vilken typ av däck som passar just din bil. Förutom däckdimensionerna listas även max belastningstyngd och hastighetskapacitet. Denna information finner du i del 1 av registreringsbeviset, under ’Övriga uppgifter’ Om det inte skulle finnas någon information om fälg- och däckdimensioner är det möjligt att få denna information från tillverkaren av fordonet.

Var hittar jag dem?

På alla uppsättningar däck finner du specifikationer gällande däckdimensioner. Dessa återges alltid på däckets sidovägg. För en ovan kan dessa nummer vara svåra att tolka, men det finns tabeller som förklarar nummerbeteckningen. Om man läser koden från vänster till höger är informationen följande: däckets bredd, profilförhållande, fälgdiameter, belastningsindex och hastighetsindex. Nedan följer en tydlig genomgång av parametrarna i exemplet 205/55 R16 91V.

Däckmått
Beskrivning

Däckets bredd

Den första sifferkombinationen bestämmer storleken på däckets bredd i millimeter. I detta fall är däcket 205 mm brett. Mätningen sker på den bredaste delen av däcket, från den yttre däckväggen till den inre. I vårt exempel, behöver vi ett däck med däckdimensionerna 205/55 R16 eftersom däcket är 205 cm brett. Skulle däcket vara 215 cm behöver vi ett däck med däckmåttet 205-60-r16. Däckets bredd är alltså de tre första siffrorna.

Däckets höjd

Nästa två siffror som följer efter däckets bredd står för däckets höjd. Värdet har beräknats på förhållandet mellan höjden och bredden på däcket. Däckets höjd anges alltid i procentform, i vårt fall finner vi siffrorna 55 vilket står för 55%. Det vill säga att däckets höjd motsvarar 55% av däckets bredd (I vårt fall 215 cm)

Konstruktion & Diameter

Nästa märkning beskriver däckets konstruktion och diameter. Radialdäck (R) är den absolut vanligaste konstruktionen på däck idag. Siffrorna som följer därefter står för däckets diameter. För att däcket skall passa fälgen måste diametern vara densamma. Ett däck med diameter, som i vårt exempel, 16 tum passar en fälg som är 16 tum.

Belastningsindex & Hastighetsklass

Den sista märkningen förklarar däckets maxbelastning och maxhastighet. Dessa siffror avläses i ett belastningsindex respektive hastighetsindex. Belastningsindexet täcker belastningstyper från 30 (106kg) till 124 (1600kg). I hastighetsindex finns det klasser från A till Y. I vårt exempel 91 V står 91 för maxlasten, vilket enligt belastningsindexet mosvarar en maxlast på 615 kg per däck. Hastighetsklassen V motsvarar enligt hastighetsindexet en maxhastighet på 240 km/h.


Nu vet du förhoppningsvis hur och var dina däckdimensioner redogörs för ditt fordon. Skulle du ha några frågor är du alltid välkommen att kontakta Tirendos kundtjänst på telefonnummer 08-403 088 56 alternativt via e-post: service@tirendo.se. Det är enklare att köpa däck när man vet vad man letar efter.


Klicka för att
se detaljer
Populär modell i storleken Attribut
Nokian Line
Falken Sincera SN832
Bridgestone EP Ecopia
Pirelli Cinturato P1 Verde
Vanlig vid mindre bilar
Lämpar sig för stadskörning
Med en bredd på 175mm är 175/65 R14 standard på många mindre bilar. Kör du Citroen C2, Peugeot 206, Opel korsa eller en liknande modell i denna storlek är sannolikheten hög att du har däck i 175/65 R14 monterade på din bil. Dimensionen testades i ADAC sommardäck test, år 2014. 175/65 R14 har goda egenskaper gällande prestanda i medelhöga hastigheter medan större däck sannolikt presterar bättre i högre hastigheter. (Mindre bilar lämpar sig bättre för stadskörning)
Fulda EcoControl HP
Dunlop Sport Blu Response
Bridgestone Turanza ER 300
Goodyear Efficient Grip Performance
Vanlig vid mellanstora bilar
Standardstorlek
195/65 R15 är vanligtvis monterat på bilar i mellanstorleken. Peugot 308, Renault Megane eller Audi A3 är exempel på bilar som sannolikt har däck med dimensionen monterade. Däcket är 195mm brett, vilket är standardbredden på däck idag, och passar fälgar som är 15 tum. Dimensionen inkluderades likaså i ADACs sommardäcktest 2014. På våran sida däcktest finner du mer information om både test på vinterdäck och sommardäck i dimensionen 195/65 R15.
Pirelli P Zero
Vredestein Ultrac Vorti
Bridgestone Potenza S001
Goodyear Eagle F1 Assymetric 2
Brett däck = Kortare bromssträcka
Lämpar sig för bilar med starkare motorer
225/45 R17 är en däckdimensiom som är på framåt march. Dimensionen har länge varit vanlig vid sportbilar men det var först för ett par år sedan som man kunde börja se 225/45 R17 även på mindre och mellanstora bilar. Med en däckyte-bredd på 255 mm är däcket det bredaste däcket som finns tillgängligt för personbilar. Med anledning av däckets breddade användningsområde valde ACE att fokusera på 225/45 R17 i deras sommardäcktest 2014.
Sonar SX-2
Falken ZIEN ZE 912
Dunlop SP Sport Maxx RT
Hankook Ventus Prime 2 K115
För större bilar
Lämpar sig för högre hastigheter
215/55 R16 är en dimension som lämpar sig för större bilar. Exempel på modeller som sannolikt har däck med dimension är Citroen C5, Audi A4 och Volvo V70. Däcket klarar högre hastigheter bra och är det perfekta däcket om man kör mycket på motorvägar. Däcket är också populärt på grund av dess låga profil. Monterarat på en 16 tum fälg passar det föraren som önskar få en sportigare look på sin bil.
Michelin Primacy HP
Michelin Pilot Sport PS2
Goodyear Eagle F1 Asymmetric
Continental ContiPremiumContact 5
Passar alla bilstorlekar
Ökad körglädje och sportig look
205/50 R17 är en allround däckdimension. Alla möjliga slags bilmodeller, från Seat Ibiza till BMW 5-serien kan ha dessa däck. Med 205/50 R17 utlovas smidighet likväl prestanda vid högre hastigheter. Däckdimensionen är liksom 215/55 R16 ett lågprofil däck som är populärt, dels för dess inverkan på bilens utseende samt på grund av dess positiva inverkan på körglädjen.


Vi användar cookies. Vid bruk av websidan samtycker du med deras användning.
OK
^