Vinterdäck lag | Tirendo.se

Vinterdäck-lag

Vinterdäck lag i Sverige

Vinterdäckslagen säger att alla fordon som framförs på svenska vägar under vinterhalvåret, måste vara utrustade med vinterdäck. Lagen träder i kraft den 1 december och slutar gälla den 31 mars O.B.S. Om det fortfarande råder vinterväglag efter perioden kvarstår dock kravet om vinterdäck. Vinterdäck, till skillnad från sommardäck klarar av låga temperaturer. Det finns två typer av vinterdäck: vinterdäck med dubb, så kallade dubbdäck samt odubbade vinterdäck. Det är dock viktigt att veta att det råder ett förbud mot dubbdäck i många länder i Centraleuropa. Har du ärenden utanför Sverige och funderar på vilka regler som gäller kring vinterdäck i Europa var nogrann med att undersöka vad som gäller för landet du avser att besöka. Det ska också punkteras, att det i vissa länder utanför skandinavien, inte råder lika strikta lagar kring vinterdäck. Det är främst på grund av vårt kalla klimat i Norden som vinterdäck är en väldgigt viktig säkerhetsåtgärd.

Vinterdäckkrav - Skillnader inom Europa

Vinterdäckslagen i Sverige gäller för både lätta och tunga fordon, regístrerade i Sverige eller i utlandet. Samma förutsättningar gäller vid framförsel av bil i Tyskland. På grund av skillnader inom Europa kan det uppstå problem. I Sverige är dubbdäck. tillåtna och i många fall rekommenderat (exempelvis på en bil som ej besitter ett antisladd-system). I Tyskland å andra sidan, är ett exempel på ett europerisk land där dubbdäck är strikt förbjudet. Det har hänt att svenska bilister har stött på den tyska tullen som nekat dem inträde i landet, och i unika fall har fordonet t.o.m konfiskerats. Även i Sverige finns det på vissa platser restriktioner om dubbdäck. Detta gäller ett antal gator i Uppsala, Göteborg och Stockholm. Ett exempel är Hornsgatan i Stockholm.

Vinterdäck lag: Bra att veta

Vad är vinterväglag?

Vinterväglag innebär att det finns snö, is, snömodd eller frostbildning på någon del av vägen. Detta inkluderar även väggrenen. Det är polisen på plats som avgör om det råder vinterväglag eller ej, så var inte för snabb på att byta till sommardäck. Gör därför alltid en induviduell bedömning gällande det rådande väglaget innan du tar ett beslut om däckbyte. En tumregel är att det inte får uppfattas som halt. Ta även den eventuella temperaturskillnaden i beaktning. Det vill säga om det är möjligt att temperaturen kan komma att sjunka ytterliggare den närmast kommande månaden.

Vinterdäckslagen: personbilar och lätta fordon

Det råder samma krav gällande vinterdäck för personbil klass I, som för personbil klass II (D.vs husbil med en totalvikt av högst 3,5 ton, lätt lastbil eller lätt buss) Samma regler gäller även för för alla typer av släpfordon. Vid körning med släpvagn är det viktigt att tänka på att om bilen har dubbdäck, måste släpvagnen även vara försedd med dubbdäck. Lagen säger också att mönsterdjupetvinterdäck måste vara minst 3 millimeter. Om mönsterdjupet är mindre är däcket inte godkänt och du riskerar böter och mer väsentligt, ett dåligt grepp som kan resultera i sladd.

Vinterväg lag : Vad räknas som vinterdäck?

Vinterdäck lagen säger att vinterdäck ska vara antingen dubbdäck eller ett odubbade friktionsdäck. Däcken ska vara ska vara framtagna för vinterkörning och ska vara märkta med M+S, M-S, M.S., M&S eller Mud and Snow. Tänk på att vinterdäck har en annan gummiblandning än sommardäck och att det därför kan vara väldigt riskfyllt att köra med sommardäck när det råder vinterväglag. Saknar du en uppsättning sommar eller vinterdäck? Vi på tirendo erbjuder många billiga däck i alla däckdimensioner och prisklasser. Om du söker information om de bästa däcken för 2014 kan det vara aktuellt att ta en titt på däcktest föratt få en bättre inblick i vad som händer i däckvärlden.